Istoria dansului sportiv

01 istoria-dansului-sportivUrmează să postez un șir de articole legate de istoria dansului sportiv, care o să conțină detalii despre fiecare din cele 10 dansuri sportive (vals lent, tango, slow fox, vals vienez, quick step, samba, cha-cha, rumba, passo doble și jive) precum și detalii despre dansurile de club (salsa, merengue, bachata).

Prima apariție a dansului sportiv

Prima apariție a dansului sportiv datează din anul 1588 când Jehan Tabourot a publicat Orchésographie, un studiu a dansului social din secolul XVI. Desigur că atunci erau altele dansurile sociale: basse danse, branle, pavane și galliarde.

În secolul XVII Menuetul, un dans de țărani din Poitou, a intrat în Paris. A fost cântat de Jean-Baptiste Lully și dansat pentru prima dată în public de către Regele Ludovic al XIV-lea. Tot același Ludovic a înființat și „Academia Roială de Muzică și Dans” moment în care s-au format și regulile pentru dansul de societate și au fost înființate cele cinci poziții ale picioarelor. Tot în această perioadă dansul de societate și baletul au luat-o pe căi diferite.

Valsul cu poziția sa modernă a apărut în Anglia Victoriană din 1812 și la început era considerat un dans de cabaret datorită poziției închise a brațelor și a corpurilor prea apropiate. În 1840 dansuri precum polka, mazurka și schottische au intrat în dansul sportiv.

În secolul XX patru lucruri importante s-au întâmplat:

  1. Acceptarea ideii că partenerii pot să danseze și separat și nu doar în pereche și sincron.
  2. Valul de muzică jazz și în general muzică pe care o cântau cei de culoare a luat pe sus America.
  3. Tendința de a transforma dansurile care erau la modă în dansuri care puteau fi predate unui public mai larg dezvoltânt o tehnică a mișcărilor.
  4. Influența fantastică pe care a avut-o Fred Astaire și Ginger Rogers!

Dansul sportiv a fost la început denumit dans de societate și primul campionat mondial datează tocmai din 1909 și a fost ținut în Paris. Dansul sportiv este guvernat de IDSF (International Dance Sport Federation) și WDC (World Dance Council).

Ai nevoie de doi pentru a dansa

Dansul sportiv este un sport ca oricare altul practicat în echipe formate în general dintr-o fată și un băiat, dar există competiții oficiale denumite same sex în care este permis și dansul în pereche formată din doi bărbați sau două femei. Dacă v-am atras atenția aveți un clip mai jos și mai multe detalii într-un articol viitor :)

În competiții partenerii trebuie să interpreteze muzica pe ritmurile specificate mai sus. În funcție de clasa în care cei doi sunt clasați trebuie să danseze 4, 6, 8 sau toate cele 10 dansuri.

Dansul sportiv, un sport sau doar o activitate plăcută?

Dansul sportiv este o activitate fizică care presupune un timp combinat de efort aerob și anaerob. Este des folosit ca metodă de slăbire și are și beneficiul că previne bolile cardio-vasculare.

Dar din punctul meu de vedere nu partea fizică este cea mai importantă când vine vorba de dans. Partea cea mai importantă este cea psihică, mai exact cea care are legătură cu încrederea de sine pe care ți-o crează dansul. Ca băiat și mai târziu ca bărbat știi să ții o fată și o femeie în brațe, știi să să o conduci pe ringul de dans și ajungi să o cunoști pe cea pe care o ai în brațe. Ca fată și ca femeie înveți ce e aia postură, ajungi să îți cunoști corpul mult mai bine și îți dezvoltă o atitudine potrivită.

În final pot spune că dansul sportiv nu doar că te dezvoltă fizic armonios, dar îți crează și o personalitate frumoasă. Tehnica și interpretarea artistică duc la o formă de dans disciplinată și riguroasă. Eu simt că dansul sportiv a evoluat la mai mult decât câțiva pași făcuți tehnic corect, dansul sportiv a ajuns la o formă de viață pentru unii, un mod de a te exprima pentru alții și un mod de a trăi pentru câțiva norocoși.

Și acum să intrăm în detalii!

  1. Paula spune:

    care este ordinea dansurilor latino si satndard ?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.