Perspectiva dansatorului
283014_261637850516434_7859603_n

După toată experiența căpătată în ultimii 14 ani mi-am dat seama că dansând în brațele fiecărei femei am învățat ceva. Indiferent de excentricitățile, tehnica sau lipsurile fiecăreia. De fapt aceste excentricități și limitări sunt cele pe care le respect eu foarte mult și le dau foarte multă valoare. Pentru că prin aceste imperfecțiuni am devenit eu capabil să dau dansului valoare și să evoluez ca om.

Am întâlnit fete care erau foarte încordate, datorită lor am învățat că pentru a putea controla în dans orice femeie trebuie prima dată să o destinzi, să o relaxezi și să o faci să se simtă în siguranță în brațele tale.

Nu înțelegeți greșit, nu sunt partenerul perfect, de multe ori am părăsit ringul de dans umilit și în același timp încântat de fata pe care tocmai am avut-o ca parteneră. Cât de rău am putut să o subestimez pe cea pe care tocmai am avut-o în brațe, cât de prostesc m-am putut păcăli crezând că eu pot dansa, crezând că sunt un dansator „bun”. Mereu se va găsi cineva care îți va demonstrat că mai ai multe de învățat.

 

281884_261638257183060_1012298_n

Urmărindu-mă pe mine mi-am dat seama că în funcție de persoana pe care o am în brațe dansez diferit, fiecare femeie pe care o țin în brațe mă face să mă simt aparte și îmi transmite anumite sentimente pe care le folosesc ca linii de ghidare atunci când dansez. Partenera pe care o am se transformă în muză pentru mine, mă inspiră și parcă îmi șoptește care este modul perfect de a continua dansul.

Un cuvânt de atenționare, dansul este un lucru intim! Uneori chiar foarte intim. Dansatorii, dar mai ales bărbații nu ar trebui să abuzeze de această intimitate. O femeie este ca o regină în brațele tale și ar trebui respectată. Ca bărbat trebuie în primul rând să-ți respecți partenera, să o asculți, să o protejezi și chiar să o urmezi. Domnilor, mulați-vă după partenerele din brațele voastre. Este în contradictoriu cu ce predau eu zilnic la sală, dar uneori liderii trebuie să urmeze nu să fie urmați. Acesta este marele paradox al dansului, bărbații sunt cei care conduc, dar totuși ei trebuie să se lase conduși de partenere. Tocmai prin faptul că fiecare femeie e diferită! Ascult-o și observ-o, fii atent la ce îți transmite, vrea să fii mai apropiat, mai distant, mai intim, mai rapid sau să dansezi pe un alt ritm. Nu ești de acord cu acest lucru? Atunci nu vei fi niciodată un dansator care să fie dorit de cele din jurul lui.

Acum mulți ani, profesorul meu de dans mi-a spus că bărbatul este dansatorul și femeie este extensia lui și că unul fără altul nu se poate, un jucător de tenis este un simplu om fără racheta lui și racheta este doar un obiect fără cel ce o mânuiește. Atunci nu, dar acum da, acum îndrăznesc să îl confrunt și să îi zic că s-a înșelat. La bine și la rău devenim extensia unul altuia. După cum am predat și aseară la sală, pe rând bărbatul și femeia trebuie să devină acțiune și reacțiune în dans.

Și brusc revenim la realitate, muzica s-a sfârșit, ne dăm seama că dansul s-a terminat. Cât îmi doresc ca lumea de zi cu zi să fie precum cea din dans, toți să avem o melodie care să ne ghideze și o parteneră în brațe care să ne fie muză.

 

  1. Andreea spune:

    superba transpunerea in cuvinte…

  2. Diana spune:

    Intr-adevar, dansul este una dintre cele mai intime experiente, indiferent ca dansezi singur, cu un partener sau intr-un grup si oamenii il percep ca atare, insa cred se constientizeaza mai greu acest lucru. Daca ne gandim la momentele in care ajungem in club, unii incep sa danseze de cum au ajuns, altii au nevoie de acomodare, la fel si la piscina sau la mare, unii isi arunca hainele in timp ce se indreapta spre apa, altii se dezbraca mai greu. Dupa cum spunea Adrian intr-un alt articol, dansul este o experienta in care dansatorul ‘se dezbraca’.

    Mai mult, sunt de acord cu Adi, dansul este o munca in echipa, iar aceasta munca ar trebui sa constituie un exemplu esential in procesul de evolutie al fiecaruia.

    Dancing is an incredible thing to do <3

    Love the article!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.