10 motive ca să-ți aduci copilul la dans

Stăteam și mă gândeam, cu ce m-a ajutat pe mine dansul în ăștia 18 ani de când îl practic. Am făcut o listă uriașă cu ce m-a ajutat strict pe mine și probabil o să public o parte din acea listă într-un articol. Până atunci, la modul general: 10 motive pentru care să-ți aduci copilul la dans.

1. Exercițiile fizice îi fac bine

Să participi la cursuri de dans, la orice vârstă, este un lucru bun, înveți să-ți controlezi mușchii cum trebuie, înveți să te coordonezi, îți îmbunătățești circulația cardiovasculară, flexibilitatea, rezistența, grația, echilibrul, postura și multe altele. Probabil cel mai important, într-o societate care din ce în ce mai mult lumea tinde spre sedentarism, cursurile de dans oferă o oportunitate interesantă de a sta activ, a învăța ceva nou și de a te simți bine în același timp.

2. Stimularea intelectuală

În cadrul unor cursuri de dans pentru copii organizate și structurate cum trebuie, cel mic se obișnuiește cu ideea de planificare în viitor deoarece trebuie să știe peste 8 pași unde va fi și cum să ajungă acolo ținând cond de colegii din jur, de muzică și de respectarea mișcării.
De asemenea, prin dans, punem mult accent și dezvoltăm învățarea secvențială, dezvoltare spațială, rezolvarea problemelor, gândirea holistică, memoria etc. Toate acestea duc la o îmbunătățire a performanței în cadrul școlii și, cel mai important, la o îmbunătățire în activitățile de zi cu zi.

3. Dezvoltare aptitudinilor sociale

Participarea la cursuri de dans și spectacole le permite celor mici să interacționeze cu alți copii mai mult decât le este permis în școală în cele 5 minute de pauză dintre ore. Acest lucru îl pregătește pentru viitoare relații profesionale și personale. Cel mic va învăța explorarea în echipă, comunicarea, respectul față de colegi, profesori și mentori și gândirea în grup pentru binele unitar.

4. Creativitate și spirit artistic

Cursurile de dans și orice oportunitate de a performa în fața unui public îl fac pe cel mic să vadă lumea total diferit. Creativitatea este extrem de importantă în cadrul academic și în cadrul cercetării. Prin creativitate s-au făcut descoperiri medicale, progrese tehnologice și invenții care ne-au schimbat viața. Dansatorii de multe ori sunt nevoiți să improvizeze și să-și creeze proprii coregrafii care îl fac nu doar să repete, dar să descopere estetica, muzicalitatea, exprimarea creativă, imaginația, inovația, ritmul și arta vizuală.

5. Explorarea emoțională

Respectul de sine, bucuria și entuziasmul sunt cele mai profunde beneficiile emoționale ale dansului. Toate acestea sunt amplificate prin reușita colectivă în cadrul unui dans de la splectacol. Copilul nu doar că învață să se bucure pentru reușita lui, dar învață să se bucure pentru aproapele lui, doborând astfel anumite bariere sociale.

6. Devine mai bun la ce face și se auto-motivează

Un pas de dans poate fi un efort de grup, dar, în același timp, este un efort de explorare individuală deoarece, în final, toata lumea progresează la viteze diferite. Astfel, ca individ în grup, prin dans învață să se concentreze, să fie determinați, perseverenți, persistenți, disciplinați și siguri pe ei. Chiar și mai mult, ajungi la o cunoaștere de sine foarte bună, dezvoltându-ți pe parcurs abilitățile de a asculta, de a fi deschis la opinia unei alte persoane, de a te organiza și de a te înțelege cu ceilalți. Faptul că unii copii învață mai greu nu este un dezavantaj ci un avantaj pentru abilitățile sociale ale copiilor din întregul grup.

7. Acceptare și înțelegerea

Când studiezi cu un instructor calificat, educația în dans include și ceva istorie asupra rădăcinii stilului precum și descoperirea unor altor culturi atunci când înveți un stil de dans nou. Asta îl va învăța pe cel mic să accepte și să înțeleagă alte medii culturare care sunt extrem de importante pentru viața de adult.
De exemplu: ca să poți dansa flamenco, trebuie să îi înțelegi rădăcinile și simbolistica mișcărilor ample și a castanietelor, ca să poți dansa un vals elegant, trebuie să știe ce reprezintă valsul, de ce era dansat în cadrul banchetelor în înalta societate și ce reprezenta dansul în cadrul grupului.

8.Avantaje academice

Am spus mai sus de gândirea holistică. Aceasta reprezintă folosirea atât a emisferei drepte cât și a emisferei stângi pentru a rezolva o problemă sau a face ceva. Emisfera dreapta o să dicteze procesul de creativitate, intuiție și privire de ansamblu pe gând partea stângă o să ghideze logica, secvența pașilor și gândirea analitică. Atunci când cel mic începe să creeze coregrafii sau să-și facă pașii de dans pe care-i simte, ambele părți ale creierului vor lucra împreună, astfel va avea o abordare mult mai bună a situațiilor decât e învățat în cadrul școlii tradiționale.

9. Beneficii medicale

Dansatorii dobândesc multe beneficii care țin de sănătate în decursul anilor. Au oase mai puternice, articulații lubrifiate, tensiune mai mică, colesterol scăzut, învață să-și controleze greutatea corporala și tonusul muscular mai bine iar toate acestea duc la un risc scăzut de a apărea probleme de sănătate pe termen lung.

10. Fără stres și tensiune

Poate ați fi tentați să ziceți că cei mici nu sunt stresați, dar e fals. Școala este un stres, temele, învățătoare care îi va asculta următoarea zi sunt factori de stres. Pentru mine, să vin la cursuri de dans, mă ajuta să scap de toate acestea. În acele 90 de minute de dans, eram pur și simplu în lumea mea… nu mai conta nimic din ce era în afară, era momentul meu în care prindeam energie, mă simțeam mai bine, mai realizat și-mi dădeam seama că în viață, sunt lucruri mai importante decât stresul asupra lucrurilor care vor trece oricum.

Bonus!

Când scriam, am auzit pe cineva vorbind engleză cu accent rusesc afară și mi-am mai adus aminte de încă un lucru la care m-a ajutat dansul!

11. Înveți o limbă străină

Când am început să dansez, nici prin gând nu-mi trecea că asta ar putea fi adevărat, dar, pe parcurs, mi-am schimbat părerea. În primul rând înveți cuvinte în alte limbi. Cum la balet înveți cuvinte în franceză, în dansul sportiv o să înveți cuvinte în engleză (natural turn, spin, heel, ball of foot, clockwise etc), dar și spaniolă (castigada, ocho, boleo). Dar învățatul de limbi străine nu se termină aici. De asemenea, vin profesori străini care să predea în cadrul cursurilor iar aceștia vor preda de cele mai multe ori în engleză. Desigur, pentru început instructorul va traduce pentru cei mici, dar în timp, cel mic își va dezvolta urechea pentru așa ceva.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.